11 mei 2022
De waterafstotendheid van TenCate Outdoor Fabrics tent- en zonweringdoek
Je wilt natuurlijk niet nat worden in je tent of onder je zonwering bij een regenbui. Daarom is waterafstotendheid een van de belangrijkste voorwaarden van tent- en zonweringdoek. Bij TenCate Outdoor Fabrics hechten we hier veel waarde aan. Met ruim 70 jaar ervaring zorgen wij dan ook dat onze tent- en zonweringdoeken dat te allen tijde waterafstotend zijn.
Wat is waterafstotendheid?
De waterafstotendheid van tent- of zonweringdoek wordt bepaald door een combinatie van meerdere aspecten. Zo kijken we naar hoeveel water er op het doek kan staan, maar ook de waterafpareling is heel belangrijk. Want als het water gewoon goed van het doek afparelt (aflekt), dan blijft er ook geen water op het doek staan. Dit alles testen we in ons eigen laboratorium. Benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het testen van waterafstotend doek? Dat leggen wij je graag uit!
Testen ten aanzien van de waterafstotendheid van tent- en zonweringdoek
Bij TenCate Outdoor Fabrics hebben we ons eigen laboratorium waar allerlei testen worden uitgevoerd om de kwaliteit van onze doeken te waarborgen. Een belangrijk onderdeel daarvan is de waterafstotendheid. Daarvoor testen we ieder doek op de waterkolom en de waterafpareling:
1.Waterkolomtest
De waterkolomtest is een manier om te bepalen hoeveel centimeter water er op het doek kan staan, voordat er druppels doorheen komen. Een waterkolom van 60 cm betekent bijvoorbeeld dat er maar liefst 60(!) cm water op het doek kan staan, voordat het door het doek begint te druppelen. Al zal dit in de praktijk niet voorkomen. Dat is namelijk al meer dan er normaal in een badkuip zit en dat houdt de constructie waarschijnlijk niet. Een waterkolom van 60 centimeter is dus meer dan in de praktijk nodig is.
Wat houdt de waterkolomtest in:
Met de waterkolomtest bepalen we hoeveel centimeter water er op je tent- of zonweringdoek kan staan, totdat er een druppel water doorheen komt.
Allereerst laten we het testoppervlak vol water staan. Vervolgens controleren we of de meter op het nulpunt staat. Daarna kan de test starten. We kijken steeds naar het doorkomen van waterdruppels. Als er 3 druppels op verschillende plaatsen in het doek zijn ontstaan, is de test klaar. We bekijken dan hoe hoog het water staat. Dit kan bijvoorbeeld 60 cm zijn. Dit betekent dat de waterkolom van dit doek 60 cm is. Er kan dus 60 cm water op het doek staan, voordat er druppels doorheen komen.
Deze test voldoet aan de volgende ISO-normen:
ISO 811: Hydrostatische druktest
ISO 139: Textiel – Standaardatmosferen voor conditionering en testen
2. Bundesmanntest
Afpareling, oftewel het aflekken, van water is heel erg belangrijk bij doeken. Als water niet op het doek blijft staan (omdat het goed afparelt), dan is een hoge waterkolom in zekere zin minder van belang. Voorkomen is immers beter dan genezen.
De afpareling van water testen wij in ons laboratorium volgens de officiële Bundesmanntest. Daarbij simuleren we een tropische regenbui en beoordelen we vervolgens hoe het water van het doek aflekt (afparelt) en of er daarbij water door het doek heen komt. De tent- en zonweringdoeken van TenCate Outdoor Fabrics scoren hier uitstekend op.
Wat houdt de bundesmanntest in:
Het doel van de Bundesmanntest is om te bepalen wat de waterafstotende eigenschappen zijn van een bepaald weefsel.
We beginnen met het snijden van een ronde staal van het desbetreffende doek(en). Die wegen we en we noteren de eigenschappen. Vervolgens plaatsen we de staal op een beker, waarna we de bekerhouder in een tester plaatsen. We laten de stalen 10 minuten lang beregenen. Tussentijds worden deze beoordeeld op het afpareleffect, aan de hand van referentiefoto’s. Na 10 minuten is de test klaar. Daarna verwijderen we de stalen en plaatsen deze op de centrifugeermachine. We wegen de stalen nogmaals om te bepalen wat de vochtopname van het doek is.
Deze test voldoet aan de volgende ISO-normen:
ISO 9865; Bepaling van de waterafstotendheid van stoffen door de Bundesmann-regendouchetest
De verschillende doeksoorten van TenCate Outdoor Fabrics
Wat betekent de waterafstotendheid nou voor de doeken van TenCate Outdoor Fabrics. Bij TenCate Outdoor Fabrics hebben we verschillenden doeksoorten in het productportfolio met allemaal eigen, unieke eigenschappen. Daarbinnen splitsen we onze doeksoorten in gecoate en ongecoate doeken.
Gecoate tentdoeken zijn in dit geval: All Season Touring en All Season Residential . Onze gecoate zonweringdoeken vallen onder de categorie Terrace. Ongecoate tentdoeken zijn Cotton, PolyCotton, EcoLine en Campshield. Bij gecoate doeken wordt er een speciale coating over het doek heen gestreken (1, 2 of 3 streken). Hierdoor krijgt het doek speciale eigenschappen, waaronder een hogere waterkolom en een betere afpareling van het (regen)water.
Ongecoate doeken (katoen) krijgen geen coatinglaag, waardoor eigenschappen als het goed ademen van de stof goed blijven. In plaats van een coatinglaag krijgen deze doeken een speciale finish, zodat de waterafstotendheid gewaarborgd is.
Bij TenCate Outdoor Fabrics zoeken we keer op keer naar de perfecte balans tussen de waterkolom, waterafpareling en dus de waterafstoting van ons tent- en zonweringdoek. En daardoor kun jij ook tijdens een bui genieten van ons doek!
Gerelateerde artikelen
13 november 2020
9 tips voor een nog langere levensduur van je TenCate tentdoek
08 februari 2023
Hoe krijg én houd je jouw tentdoek super schoon?
27 februari 2023