08 februari 2023
Hoe krijg én houd je jouw tentdoek super schoon?
Jouw tent wordt natuurlijk regelmatig blootgesteld aan de elementen. Daarom is het belangrijk om je tentdoek tijdens en na het kamperen goed te onderhouden. Ook als er een vlek ontstaat tijdens het kamperen, kun je deze het beste direct schoonmaken. Als je snel handelt, voorkom je dat de vlek in het doek trekt. Wil je weten hoe je jouw tent het beste onderhoudt? Wij geven je tips en adviezen om jouw tentdoek schoon te maken én te houden!
Bij TenCate Outdoor Fabrics onderscheiden we twee varianten tentdoeken: gecoat en ongecoat. Houd bij het schoonmaken van een vlek rekening met het type materiaal. Zo voorkom je dat je het doek onbewust beschadigt.
Gecoate tentdoeken
All Season Residential en All Season Touring zijn gecoate tentdoeken. Op deze doeken zit een microporeuze acrylaatcoating, waardoor het doek waterafstotend, weerbestendig en duurzaam is. Door deze coating is het doek ook goed te reinigen. Gebruik hiervoor een zachte borstel met lauw water. Voor het meeste vuil is dit al genoeg. Zitten er nog vlekken op? Dan adviseren we om een speciale tentreiniger te gebruiken.
Ongecoate tentdoeken
Cotton, PolyCotton, Campshield en Ecoline zijn ongecoate tentdoeken. Het voordeel van deze doeken, is het aangename leefklimaat in de tent. Bij een vlek in het doek is het belangrijk om snel te handelen. Verwijder viezigheid direct met lauw water en een zachte borstel. Is de vlek nog niet weg? Dan adviseren wij om een speciale reiniger voor katoenen doeksoorten te gebruiken.
Veel gemaakte fouten bij het reinigen van tentdoeken
Veel mensen maken bij het schoonmaken van hun tentdoek gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, afwasmiddel of azijn. Om je te helpen, zetten we de meest gemaakte fouten hier op een rij. Ook geven we tips om je tentdoek wél op de juiste manier te reinigen.
Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen op tentdoek
Er wordt vaak naar agressieve schoonmaakmiddelen gegrepen als er een vervelende vlek in het tentdoek zit. Wij raden dit altijd af! De vlek wordt wel verwijderd, maar deze middelen veroorzaken ook (onzichtbare) schade aan de tentdoek en coating. Middelen als bleek, spiritus en terpentine tasten bijvoorbeeld de coating en waterdichtheid van je tent aan.
Begin het schoonmaken altijd met lauw water en een borstel of doek. Als dat niet werkt, kun je het tentdoek beter schoonmaken met een speciale reiniger voor tenten. Deze producten reinigen het doek en zorgen tegelijkertijd voor bescherming.
Gebruik geen afwasmiddel of allesreiniger op tentdoek
Afwasmiddel en allesreiniger zijn minder agressief, maar helaas ook niet goed voor je tent. Afwasmiddel en allesreiniger breken namelijk vet af. Dit zorgt voor harde of doffe plekken in het doek. Ook tasten ze de waterafstotende coating van de tent aan, waardoor je tent sneller begint te lekken.
Gebruik geen azijn of groene zeep op tentdoek
Azijn en schoonmaakazijn zijn middelen die erg goed werken voor allerlei klusjes in en om het huis. Maar je tent schoonmaken met azijn is geen goed idee. De hoge zuurgraad tast het impregneermiddel, de coating en de raamfolie aan.
Ook groene zeep is echt niet geschikt voor je tentdoek. Het laat namelijk een vettig laagje achter, ook als je goed naspoelt. Hierdoor hechten schimmels, algen en vuil zich makkelijker aan de tent. Je tent goed impregneren, is ook moeilijker als er groene zeep is gebruikt voor de schoonmaak.
Soorten vlekken en behandelwijze
Vogelpoep, schimmel of de ranja van je kinderen; alle vlekken zijn vervelend, maar met snel handelen goed uit je tentdoek te krijgen. Probeer altijd eerst om de vlek met lauw water weg te halen. Als dit niet lukt, zijn er vaak nog andere opties. Hieronder vind je tips voor verschillende soorten vlekken:
Vogelpoep en bessen verwijderen uit tentdoek
Verwijder eerst het ergste vuil, bijvoorbeeld met een lepel. Zo smeer je het niet verder uit. Ben je er direct bij? Dan heb je daarna genoeg aan een doek of zachte borstel en lauw water. Ook als het al hard is geworden, kun je het beste eerst de meeste vogelpoep eraf schrapen. De restjes verwijder je met water en een doek.
Vetvlekken schoonmaken van tentdoek
Vetvlekken kun je beter voorkomen dan genezen. Maar toch kan een vetvlek voorkomen. Deze kun je het beste deppen met keukenpapier. Wrijf nooit, dan smeer je het vet namelijk alleen maar uit. Maak als je thuiskomt de tent schoon met speciale reinigingsmiddelen voor tentdoek.
Schimmel en alg uit je tent krijgen
Schimmel- en weervlekken kun je beter voorkomen dan genezen. Schimmel kan de tent namelijk permanent aantasten, want het breekt het doek af. Wees alert op grijs-zwarte strepen of zwarte puntjes. Probeer die er dan uit te borstelen met een beetje lauwwarm water. Als het weer al in de tent zit, lukt dat helaas niet meer. In dat geval kun je het beste de tent schoonmaken met een speciale tentdoekreiniger. Het allerbelangrijkste is om de tent te impregneren na het reinigen. Zo voorkom je dat de schimmel opnieuw ontstaat.
Hars en kaarsvet verwijderen
Kaarsvet en hars moet je anders behandelen. Probeer het niet direct weg te halen, maar laat het eerst uitharden. Als kaarsvet eenmaal hard is, haal je het er veel makkelijker af. Je kunt het dan breken of van het doek af schrapen. Gebruik hiervoor geen mesje of iets anders scherps, want de kans is groot dat je de tent dan beschadigt. Een lepel werkt bijvoorbeeld ook.
Drinken uit je tent krijgen
Drinkvlekken zijn gelukkig gemakkelijk uit je tentdoek te verwijderen. Rode wijn haal je bijvoorbeeld uit de tent door er zout overheen te strooien. Laat dit intrekken, dep het na met keukenpapier en spoel het doek af met lauw water. Bij het morsen van koffie heb je genoeg aan lauw water en een doek. Wees er met drankvlekken wel zo snel mogelijk bij, om verkleuringen te voorkomen.
Op onze support pagina kan je nog meer tips & informatie vinden over het schoonmaken van tentdoek.
“Goed ventileren en droog opbergen, zo gaat TenCate Outdoor Fabrics tentdoek extreem lang mee.”
Gerelateerde artikelen
13 november 2020
9 tips voor een nog langere levensduur van je TenCate tentdoek
13 oktober 2022
6 tips om jouw tent, ook na je vakantie, in topconditie te houden
01 maart 2022